VGAN

Brief: Oproep VGAN aan de Raad van Bestuur van AkzoNobel NV

Aan de Raad van Bestuur van AkzoNobel NV
Strawinskylaan 2555
1077 ZZ Amsterdam
P.O. Box 75730
1070 AS Amsterdam

Amersfoort, 9 juli 2018

Zeer geachte Raad,

Veel gepensioneerden van AkzoNobel zijn bedroefd en beledigd door de wijze waarop AkzoNobel het verzoek van het pensioenfonds om een lening van 400 miljoen Euro heeft afgewezen. Het lijkt er volgens hen op, dat AkzoNobel meer op heeft met haar aandeelhouders dan met haar personeel en voormalige medewerkers die geholpen hebben het bedrijf te maken tot wat het geworden is.

De Vereniging van Gepensioneerden van AkzoNobel roept de Raad van Bestuur en directies van AkzoNobel Nederland op hun besluit te heroverwegen en eraan mee te werken dat het pensioenfonds de reeds opgebouwde pensioenaanspraken van uw actieve medewerkers in Nederland kan indexeren en ook haar 18.000 gepensioneerden na 2018 weer kan gaan compenseren voor de gestegen kosten van levensonderhoud.

Wij hebben tot onze grote teleurstelling geconstateerd dat het overleg met het Pensioenfonds en met de Vakorganisaties op geen enkele wijze tot een oplossing heeft geleid. Dat verwondert ons zeer, omdat in een gesprek met een vertegenwoordiging van ons bestuur nog werd gesuggereerd dat er weliswaar problemen zouden kunnen zijn, maar dat er serieus naar gekeken zou worden. Inmiddels horen wij nu dat het onderwerp voor u onbespreekbaar zou zijn. Dat bevreemdt ons, omdat uw voorzitter, de heer Van Lancker, in een interview in de Telegraaf opnieuw liet weten dat er serieus naar gekeken zou worden.

Wij begrijpen dat toezeggingen aan aandeelhouders belangrijk zijn, maar een tijdelijke ondersteunende lening hoeft AkzoNobel uiteindelijk geen geld te kosten. Zodra de dekkingsgraad van het pensioenfonds weer is gestegen ten gevolge van een te voorziene stelselwijziging of ten gevolge van de gestegen marktrente kan het fonds die lening terugbetalen.

Het is niet zo, dat wij namens de gepensioneerden vragen om geld dat eigenlijk van de aandeelhouders is. In het verleden is de Premie Egalisatie Voorziening van 600 miljoen Euro die op de balans van AkzoNobel stond en bedoeld was voor situaties waarin het pensioenfonds in zwaar weer verkeerde, toegevoegd aan de reserves van AkzoNobel. Dat geld komt dus eigenlijk toe aan het pensioenfonds. Het verzoek om een lening is op dit moment tegen dat licht gezien in onze ogen dus alleszins redelijk.

AkzoNobel voorzitter Ton Buchner verklaarde in 2017 pal te staan voor het borgen van de belangen van alle stakeholders. Hij verwierf daarmee de massale steun van het personeel. Wij hopen van harte dat de verhoudingen met personeel, bonden en gepensioneerden door deze kwestie nu niet blijvend verstoord zullen raken en dat de door de vakbonden aangekondigde acties spoedig niet meer nodig zullen blijken.

Met vriendelijke groet,
namens het bestuur van Vereniging van Gepensioneerden AkzoNobel.

 

F.J. Claassen Voorzitter

VGAN

Postbus 1713
3800 BS Amersfoort

06-19728801

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Aanmeldformulier

Login